De raad is het hoogste bestuursorgaan in een gemeente. De raad bepaalt in grote lijnen wat er in de gemeente gebeurt en het college (van burgemeester en wethouders) voert dat beleid uit.
Eén keer in de vier jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Inwoners van een gemeente die 18 jaar of ouder zijn en in de gemeente wonen, mogen stemmen. Ook kunnen zij zich verkiesbaar stellen door zich aan te sluiten bij een politieke partij. Of door zelf een nieuw partij op te richten.
De laatste gemeenteraadsverkiezingen waren in 2022.
In 2026 zijn de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Hoeveel raadsleden er in de raad zitten, hangt af van het aantal inwoners dat in een gemeente woont.
Raad van Edam-Volendam
De gemeente Edam-Volendam (ongeveer37.000 inwoners) heeft25 raadsleden van9 verschillende politieke partijen. Alle leden zijn lid van een politieke partij en zijn gekozen doorinwoners van de gemeente die mogen stemmen.
Coalitie
De grootste partij, met de meeste zetels/raadsleden, zoekt partijen om mee samen te werken. Zij vormen samen de coalitie. De coalitie van de raad van Edam-Volendam bestaat uitVolendam|80 (7 zetels), Zeevangs Belang (3 zetels), CDA (3 zetels), BVNL (2 zetels). Deze vier partijen hebben samen plannen en doelen opgesteld voor een periode van 4 jaar (2022-2026). Dit wordt ook wel het coalitieakkoord genoemd en na het vormen van het college omgezet in een collegeprogramma Collegeprogramma 2022-2026.
Oppositie
De partijen die niet in de coalitie zitten vormen samen de oppositie. De oppositiepartijen van de raad van Edam-Volendam zijn: GroenLinks (3 zetels), Ons Belang (3 zetels), VVD (2 zetels), PvdA (1 zetel) en Lokaal Edam Volendam (1 zetel).
De contactgegevens van de raadsleden en commissieleden staan onder het kopje Gemeenteraad en Griffie. Klik op de foto om de volledige contactgegevens te zien.
Je kunt de raads- en commissieleden/fracties ook benaderen via de griffie.
griffie@edam-volendam.nl
Taken van de gemeenteraad
De gemeenteraad heeft 3 belangrijke taken:
Vertegenwoordigende rol: raadsleden treden op namens de inwoners
Kaderstellende rol: de gemeenteraad bepaalt op hoofdlijnen het beleid van de gemeente. Vaak gaat het over onderwerpen die veel bewoners aangaan zoals wonen en werken, bestemmingsplannen en het afvalbeleid.
Controlerende rol: de gemeenteraad controleert of het college van burgemeester en wethouders het afgesproken beleid goed uitvoert
E-mail
Wil je je mening kwijt over een onderwerp dat speelt in de gemeente of in je wijk? Heb je een goed idee waarmee je samen met de raad aan de slag wil?
De gemeenteraadsleden en de commissieleden van de gemeente Edam-Volendamzijn te bereiken via griffie@edam-volendam.nl. De griffie stuurt de mails door aan alle leden.
Wil je een fractie of raadslid benaderen. Zie de contact gegevens op de website:Gemeenteraad en Griffie
De raad wordt in zijn werkzaamheden bijgestaan door de griffie.
De griffie adviseert, ondersteunt en faciliteert de gemeenteraad. Zij verzorgt alles wat nodig is om de vergaderingen van de gemeenteraad voor te bereiden en goed te laten verlopen. De griffie adviseert gemeenteraadsleden bij het indienen van moties, amendementen, nota’s en initiatiefvoorstellen.
De griffie staat los van de gemeentelijke organisatie, maar werkt nauw samen met de organisatie en het college.
De griffier staat aan het hoofd van de griffie. Het griffieteam bestaat uit een griffier, twee raadsadviseurs en een griffiemedewerkster. De namen en contactgegevens staan op de website onder het kopje Gemeenteraad en griffie
Ook de samenleving kan rekenen op de griffie. Zoek je als inwoner of instantie contact met raad, fracties en/of raadsleden? Wil je gebruik maken van het spreekrecht, een burgerinitiatief indienen, etc.? Of heb je een andere vraag over een van de commissievergaderingen of raadsplein/raad?
Dan staat de griffie voor je klaar.
het algemene emailadres van de griffie is: griffie@edam-volendam.nl
Meer contactgegevens van het griffieteam staan onder het kopje Gemeenteraad en griffie. Klik op de foto om de volledige contactgegevens te zien.
De gemeenteraad vergadert middels het BOB-Model. Het BOB-model staat voor Beeldvorming, Oordeelsvorming en Besluitvorming.
Door gebruik te maken van het BOB-model kan de gemeenteraad van Edam-Volendam op een gestructureerde manier besluiten nemen. De raad verkent dan eerst een vraagstuk grondig voordat er wordt geoordeeld en besloten.
Beeldvorming
Over een onderwerp wordt eerst meer informatie of meer inzicht verkregen. Dit gebeurt vaak tijdens een themabijeenkomst met een informerend karakter. In deze fase worden er nog geen richtinggevende uitspraken gevraagd van de deelnemers.
Voor een diepere technische beeldvorming zijn twee technische commissies ingericht. De commissie planning, control & auditwaar alle financiële onderwerpen doorgesproken worden en de technische commissie Ruimte.
Bij Beeldvorming gaat het om het verkrijgen van een goed inzicht in de situatie. Het gaat dan om het afbakenen van het vraagstuk, inzicht krijgen in de inhoudelijke problematiek en oplossingsrichtingen, maar soms ook om het verkrijgen van een goed beeld van wat anderen vinden of bedoelen.
Oordeelsvorming
Oordeelsvorming is gericht op het formuleren van een politiek standpunt op grond van argumenten en de weging daarvan.
Oordeelsvorming gebeurt door een onderling debat of een debat met het college in het raadsplein. Vaak wordt er een toelichting gegeven op de eigen overwegingen en meningen over voorstellen.
Besluitvorming
Besluitvorming vindt altijd plaats via stemming tijdens de raadsvergadering.
Het presidium is een overlegorgaan van de gemeenteraad en bestaat uit de fractievoorzitters van de negen politieke partijen die in de gemeenteraad zitten. De voorzitter van de raad (de burgemeester) is de voorzitter van het presidium. De griffier is de adviseur van het presidium.
Het presidium houdt zich voornamelijk bezig met zaken over de bedrijfsvoering. Ook houdt het presidium zich bezig met procedures en het functioneren van de gemeenteraad in algemene zin.
Het is een voorbereidende commissie. Het is de taak van de commissie om besluiten te nemen over procesaangelegenheden ten behoeve van de gemeenteraad. Aan het einde van de vergadering wordt een besluitenlijst gegenereerd. De agenda en besluitenlijst worden openbaar gepubliceerd op de website van de gemeenteraad. Agenda's en besluitenlijsten
De wegingstafel is een belangrijke tafel waar wordt bepaald welke onderwerpen besproken moeten worden in de raad. Soms is een voorstel zó duidelijk dat discussie niet nodig is en direct overgegaan kan worden tot besluitvorming.
De wegingstafel helpt om te kiezen welke onderwerpen écht belangrijk zijn om tijd aan te besteden.
De wegingstafel vindt plaats 2 weken voor de raadsvergadering Agenda's en besluitenlijsten
De agendacommissie is een voorbereidende commissie. Het is de taak van de commissie om besluiten te nemen over de te agenderen onderwerpen in (commissies van) de gemeenteraad. Aan het einde van de vergadering wordt een besluitenlijst gegenereerd. De agenda en besluitenlijst worden openbaar gepubliceerd op de website van de gemeenteraad. Agenda's en besluitenlijsten
De themabijeenkomst is een beeldvormende voorbereidende commissie.
Hier krijgen de raadsleden en commissieleden informatie over een bepaald onderwerp. Zo beschikken zij over alle relevante informatie om op een later moment een goed besluit te kunnen nemen.
Het is de taak van de commissie om advies uit te brengen aan de gemeenteraad. Aan het einde van elk agendapunt wordt het advies/de conclusie samengevat. Aan het einde van de vergadering wordt een besluitenlijst (van de adviezen/conclusies) gegenereerd. De agenda en besluitenlijst worden openbaar gepubliceerd op de website van de gemeenteraad. Agenda's en besluitenlijsten
De commissie ruimte is een technische voorbereidende commissie in de breedste zin van de omgevingswet. Voorbeelden van onderwerpen die behandeld worden zijn leefbaarheid, sport en onderwijs. De commissieruimte is voor verdiepende technische beeldvorming op een raadsvoorstel van het college. Of op een onderwerp, programma of dossier waar nog geen besluit voorligt maar juist op informele wijze gekeken wordt hoe de samenwerking tussen raad en college vruchtbaar vormgegeven kan worden.
Het is de taak van de commissie om advies uit te brengen aan de gemeenteraad. Aan het einde van elk agendapunt wordt het advies/de conclusie samengevat. Aan het einde van de vergadering wordt een besluitenlijst (van de adviezen/conclusies) gegenereerd. De agenda en besluitenlijst worden openbaar gepubliceerd op de website van de gemeenteraad. Agenda's en besluitenlijsten
De commissie Planning Control & Audit is een financieel technisch voorbereidende commissie die zich in het bijzonder bezighoudt met de controlerende en toezichthoudende functie van de raad. De commissie houdt toezicht op risico’s en de monitoring van grote projecten.
Het is de taak van de commissie om advies uit te brengen aan de gemeenteraad. Aan het einde van elk agendapunt wordt het advies/de conclusie samengevat. Aan het einde van de vergadering wordt een besluitenlijst (van de adviezen/conclusies) gegenereerd. De agenda en besluitenlijst worden openbaar gepubliceerd op de website van de gemeenteraad. Agenda's en besluitenlijsten
Het raadsplein is een beeldvormende en/of oordeelsvormende voorbereidende commissie en bestaat uit twee bespreekrondes Ia en Ib voorafgaand aan de raadsvergadering.
In een bespreekronde voeren raadsleden en/of commissieleden (die geen raadslid zijn) het debat met elkaar. Een bespreekronde geeft advies aan de gemeenteraad. De commissieleden zijn meestal specialisten voor een bepaald onderwerp. De voorzitter van het raadsplein is een raads- of commissielid.
Het is de taak van de commissie om advies uit te brengen aan de gemeenteraad. Aan het einde van elk agendapunt wordt het advies/de conclusie samengevat. Aan het einde van de vergadering wordt een besluitenlijst (van de adviezen/conclusies) gegenereerd. De agenda en besluitenlijst worden openbaar gepubliceerd op de website van de gemeenteraad.
Agenda's en besluitenlijsten
In de raadsvergadering worden besluiten genomen. De onderwerpen, waar besluiten over worden genomen, zijn besproken in het raadsplein of in een commissie of het zijn onderwerpen waar geen debat over nodig is. Deze onderwerpen staan rechtstreeks op de stemagenda. Over deze onderwerpen wordt alleen gestemd. De agenda en besluitenlijst worden openbaar gepubliceerd op de website van de gemeenteraad. Agenda's en besluitenlijsten
Bij een vergadering aanwezig zijn
Wil je bij een raadsplein/raadsvergadering of commissievergadering aanwezig zijn?
Je bent van harte welkom. De vergaderingen zijn openbaar en beginnen meestal om 19.30 uur. Ze vinden plaats op donderdagen. Voor elke vergadering vind je de agenda, de stukken en het tijdstip op deze
link naar de kalender: Vergaderingen overzicht
Link naar het vergaderschema: Het Vergaderschema 2025
De vergaderingen van het raadsplein zijn ook te volgende via de livestreamlink naar de vergaderingenen bespreekronde Ia en de raadsvergadering via de LOVETV.
En via de facebook pagina van de gemeenteraad Edam-Volendam.
Als inwoner van Edam-Volendam kan je invloed uitoefenen op de gemeenteraad. In de eerste plaats natuurlijk in het stem hokje tijdens de verkiezingen.
Jouwstem bepaalt desamenstelling van de gemeenteraad.
Er zijn nog meer manieren om invloed uit te oefenen lees hieronder
Wil je inspreken over onderwerpen die je aan het hart gaan en die niet geagendeerd zijn of worden tijdens een raadsplein? Of wil je inspreken over onderwerpen die op de agenda van het raadsplein staan?
Neem dan contact op met de griffie viagriffie@edam-volendam.nlof bel 0299-398407.De griffie geeft informatie over de voorwaarden van het inspreken en bekijkt of je kunt komen inspreken of dat het onderwerp op een andere wijze onder de aandacht gebracht kan/moet worden van de gemeenteraad.
Je kunt een brief mailen of versturen als je iets onder de aandacht van de gemeenteraad wilt brengen.
De e-mail kan verstuurd wordengriffie@edam-volendam.nl.
Richt je brief aan de gemeenteraad van de gemeente Edam-Volendam, W. vd Knoopdreef 1, 1132 KN Volendam. Wanneer je een brief of mail stuurt aan de gemeenteraad is deze brief in principe openbaar. Je schrijft namelijk een openbaar bestuursorgaan aan en jouw brief kan onderdeel uitmaken van de beraadslagingen van de gemeenteraad. Wel worden namen, adressen en handtekeningen onherkenbaar gemaakt.
Een formele manier om invloed uit te oefenen is het indienen van een burgerinitiatief. Het burgerinitiatief staat in de Gemeentewet en is een manier voor inwoners om hun stem te laten horen over onderwerpen die hen raken. Met het burgerinitiatief geeft de raadje de mogelijkheid om direct invloed uit te oefenen op de politieke agenda. Onze inwoners van zestien jaar en ouder hebben de mogelijkheid om zelf onderwerpen en voorstellen op de vergaderagenda van de gemeenteraad te plaatsen.
Het moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
Wat gebeurt er met jouw voorstel?
De raad beslist of het initiatiefvoorstel op de agenda van de raadsvergadering komt. Wijst de raad het verzoek toe? Dan agendeert zij het initiatiefvoorstel op de eerstvolgende vergadering die volgt op het raadsplein waarin het initiatiefvoorstel is behandeld. De raad vraagt in de regel om een advies. Dit kan een advies zijn van het college van burgemeester en wethouders of van de ambtelijke dienst.
Je kunt de raadsvergadering(en) waarin jouw burgerinitiatief besproken wordt bijwonen. En via het inspreekrecht de raad toespreken en nader informeren over jouw initiatief. Neem hiervoor contact op met de griffie.
Tot slot bespreekt de raad het advies en neemt de uiteindelijke beslissing. Je ontvangt een uitnodiging om hierbij aanwezig te zijn. Er is dan geen inspreekrecht.
Van de uiteindelijke beslissing van de gemeenteraad krijg je schriftelijk bericht en daarmee is het burgerinitiatief afgehandeld.
Bekijk hier de verordening op het Burgerinitiatief Edam-Volendam 2016 | Lokale wet- en regelgeving
Per post
Het afdrukformulier uitprinten en samen met de bijlagen versturen aan:
Gemeente Edam-Volendam
de voorzitter van de raad
Postbus 180
1130 AD VOLENDAM
Let op, voeg ook een ondersteuningsverklaring bij!
Vul het formulier in met zo duidelijk mogelijk relevante informatie zoals tekeningen of foto's. En verzamel minimaal 75 handtekeningen van inwoners uit de gemeente die het burgerinitiatief ondersteunen. De ondersteuners zijn zestien jaar of ouder. Je kunt ook een standaard ondersteuningsformulier bij ons opvragen op het Stadskantoor aan de W van der Knoopdreef 1 in Volendam.
Inleveren op het Stadskantoor
De formulieren kunnen ook worden ingeleverd bij de receptie van het Stadskantoor aan de W. van der Knoopdreef 1 te Volendam.