Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Planning & Control

donderdag 3 juli 2025

19:30 - 21:30
Locatie

Amvo Commissiekamer Julianaweg 106 Volendam

Voorzitter
De heer W.J.M. Visscher
Toelichting

De commissie P&C is een technisch voorbereidende commissie. Het is de taak van de commissie om advies uit te brengen aan de gemeenteraad. Aan het einde van elk agendapunt wordt het advies/de conclusie samengevat. Aan het einde van de vergadering wordt een besluitenlijst (van de adviezen/conclusies) gegenereerd. De agenda en besluitlijsten worden openbaar gepubliceerd op de website van de gemeenteraad.

Agendapunten

  1. 1

    Besluit

    De voorzitter opent de vergadering in aanwezigheid van cie Griffier M.C.A. Karregat-Eerdhuijzen, secretaris C. Rijnsberg, wethouder D. Dijkshoorn en ambtenaren H.J.M. Tol en P. Molenaar.

  2. 2
    Vaststelling agenda.
  3. 3
    Ingekomen stukken en mededelingen.
  4. 3.a

    De rapportage wordt ter bespreking geagendeerd in de commissie Ruimte en ter informatie geagendeerd als ingekomen stuk in de commissie P&C. 
    Wanneer er financieel inhoudelijke vragen zijn deze graag vooraf schriftelijk indienen. Wanneer dat gewenst is wordt de vak ambtenaar uitgenodigd om de financiële vragen te beantwoorden.

    Besluit

    De commissie neemt kennis van de rapportage.

    Aangegeven wordt dat op het parkeerterrein Singelweg geld geïnd wordt.
    De wethouder neemt dit mee.

  5. 3.b

    Naar aanleiding van de motie van 14 december 2023 is gevraagd om een duurzaamheidsrapportage op te stellen en deze periodiek in de commissie P&C te bespreken. Het college neemt kennis van deze duurzaamheidsrapportage: Voortgangsrapportage Energie & Klimaat. De voortgang op de uitvoeringsagenda wordt hierin beschreven. De voortgangsrapportage wordt in juni aan de commissie P&C aangeboden. In de commissie P&C worden vragen beantwoord en een vervolgaanpak besproken.

    Besluit

    De commissie neemt kennis van de presentatie en rapportage.

    Vragen worden beantwoord.
    Het college wil de raad meer actueel informeren met een nieuwsbrief, deze wordt 3 x per jaar aan de raad gezonden.
    Het is de bedoeling om de programma's in te bouwen in de P&C cyclus.
    Het idee is om 2 paragrafen toe te voegen aan de kadernota met de opbouw, doelstelling en inspanning. In de begroting wordt het financieel vertaald.
    Voor een deel is het extern geld, wat daarmee wordt gedaan wordt ook inzichtelijk gemaakt.
    Binnen de P&C cyclus zal het worden gerapporteerd. 
    Er is gestart met de inrichting van 2 programma's en het is de bedoeling om dit door te zetten naar de andere programma's.
    Opgemerkt wordt dat het goed is om dit onderwerp breder te trekken dan de commissie P&C en het in een themabijeenkomst te behandelen.

  6. 4

    Ter INFO: de secretaris is aanwezig om de context van de voorstellen mbt programma 1 Bestuur toe te lichten . Wellicht kunnen met deze toelichting vragen worden weggenomen of sneller worden beantwoord.



    De Kadernota wordt opgesteld vooruitlopend op de begroting. De begroting wordt begin november voorgelegd aan de raad. De voorstellen, kaders en uitgangspunten in de Kadernota moeten ervoor zorgen dat de begroting aansluit op de wensen van de raad.
    In de nota wordt een overzicht opgenomen van het verwachte saldo begroting 2026 en verder. In dit saldo begroting is rekening gehouden met alle voorstellen, kaders en uitgangspunten zoals opgenomen in de nota.
    Een algemene toelichting wordt in de nota gegeven onder het onderdeel A. Ontwikkelingen per programma.
    De gevolgen van de voorstellen in deze nota worden per onderdeel zowel cijfermatig als tekstueel toegelicht. Voor deze toelichting verwijzen wij naar de afzonderlijke voorstellen op de betreffende onderdelen. Het betreft hier de onderdelen:
    B. Mutaties bestaand beleid Kadernota 2026
    C. Mutaties op uitgewerkte voorstellen uit Kadernota 2025
    D. Heroverweging Kadernota 2025 en nieuwe voorstellen Kadernota 2026
    Onder het onderdeel E. Kaders en uitgangspunten worden de algemene kaders en uitgangspunten opgenomen. Bij het opstellen van de ramingen in de begroting wordt er rekening gehouden met deze kaders en uitgangspunten. Ze zijn de basis om te starten met opstellen van de ramingen in de begroting.
    Voor verschillende voorstellen moeten nog separate besluiten genomen worden door de raad. Om een sluitende maar ook realistische begroting op te stellen worden de voorstellen, kaders en uitgangspunten als uitgangspunt genomen. Uiteraard zijn, indien gewenst, wijzigingen op de voorstellen, kaders en uitgangspunten later ook nog mogelijk.

    Besluit

    De commissie

    De secretaris licht de context van de voorstellen mbt programma 1 Bestuur toe.
    Gestelde vragen worden volgende week beantwoord.
    3 september wordt het inhoudelijk besproken in een themabijeenkomst.


    OB merkt op dat het voorbarig is om in de kadernota fte's toe te voegen en budget te vragen terwijl de raad nog niet is geïnformeerd
    De wethouder geeft aan dat de kadernota een denkrichting is. De D lijst is de basis voor het opstellen van de begroting. Hij stelt voor dat de fracties die goed doornemen en laten weten wat zij hier van vinden.
    CDA: de kadernota ligt ter besluitvorming voor in de raad en is de leidraad voor de begroting. Willen we iets aanpassing kan dat alleen via het indienen van amendementen.
    BVNL: Kadernota is geen denkrichting maar gaat over besluit en beleid. Hier hangen grote financiële gevolgen aan.
    GL: vraagt of aan de taakstelling voor de functies een berekening ten grondslag ligt of is het een schatting.
    Secretaris: geeft aan dat het een schatting is. een groot deel van de organisatie stroomt uit ivm pensioengerechtigde leeftijd. Gekeken kan worden hoe de gemeente wil gaan werken, bijvoorbeeld projectmatig. Gekeken wordt welke functies er dan nodig zijn.
    OB: vraagt zich af hoe de raad een politieke beslissing moet nemen mbt de kadernota. Parkeren is uitgesteld en er staan meer beladen onderwerpen in de nota. Hoe verder wanneer meer onderwerpen worden afgewezen?
    wethouder: adviseert voor het debat op 10 juli i te kijken naar de D lijst. De raad moet daar prioriteren. Er moet ruimte gezocht worden.


    GL: lijst D beleidsmedewerker toerisme is dat niet de bezuiniging van vorig jaar die we nu weer invoeren onder andere naam?


    Wethouder Ja


    BVNL:  Er zitten aannames in die financieel zijn vertaald maar in de raad tot stilstand zijn gebracht. We weten niet waar die processen eindigen. Er wordt nu wel over besloten en de raad kan alleen amenderen. De financiële gevolgen zijn groot. Het zijn politieke beslissingen die ondertussen wel al in de  kadernota zijn opgenomen. de kadernota is een denkrichting en een wens maar er staat wel geld voor gereserveerd.


    Ook daarvoor geldt dat er nog een besluit moet worden genomen. 


    Wethouder: er zijn twee opties om het probleem op te lossen dat is verhogen van de OZB en afvalstoffenheffing. We proberen een oplossing te zoeken in de afdelingen waar het is gebeurd. De raad moet aangeven via de D lijst wat wel en wat niet.


    VD80: sluit zich aan bij BVNL en CDA. er is een gat van 4,7 ton. In de kadernota zitten veel zienswijzen en aannames. Als de raad hier een besluit over gaat nemen wordt het een lang amendement.  Wil de raad dat wel?

  7. 5
    Wat verder ter tafel komt.
  8. 6
    Sluiting.