- Locatie
Amvo Commissiekamer Julianaweg 106 Volendam
- Voorzitter
- De heer E.A.M. Karregat
- Toelichting
-
In de wegingstafel wordt besloten welke voorstellen in het raadsplein besproken worden en welke stukken direct op de stemagenda van de raad geplaatst worden. Dit gebeurt aan de hand van door de raad vastgestelde regels.
Agendapunten
-
0
Bijlagen
-
1
De voorzitter opent de vergadering in aanwezigheid van de griffier J. Hage
Bijlagen
-
2
Naar aanleiding van het gemeentelijk onderzoek naar NGE in 2023 is een verdachte locatie vastgesteld. Dit betreft de omgeving van de “Paardenkop”, Julianaweg 5 in Volendam. Na uitgebreid onderzoek zijn geen verstoringen aangetroffen in de ondergrond. Verder onderzoek zonder aanvullende informatie wordt niet aangeraden. Het advies van het onderzoeksbureau is om de locatie Julianaweg 5 vrij te geven ten behoeve van werkzaamheden. Het betreft de aanleg van een rotonde bij de reconstructie Julianaweg.
Bij onderzoek naar Niet Gesprongen Explosieven door gemeenten kunnen zij een bijdrage van 68% van de kosten ontvangen door het indienen van een verzoek voor een bijdrage in de onderzoekskosten bij het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) in het kader van de zogenaamde “Bommenregeling”. Voor deze aanvraag is een raadsbesluit vereist.Bijlagen
Voorgesteld besluit
Agenderen raad - raadsplein?
Besluit
Stemagenda raad
-
3
De gemeenteraad voor te stellen dhr. Hans Boonstra te herbenoemen als monumentendeskundige van de GAFL van 1 juni 2025 tot 1 januari 2026.
Voor Hans Boonstra eindigt de benoemingstermijn per 1 juni 2025 en kan worden herbenoemd. Echter heeft hij, om hem moverende redenen, besloten om op termijn (bij voorkeur per 1 januari 2026) te willen stoppen als monumentendeskundige in de commissie van de Gemeente Waterland en in de commissie van Edam-Volendam. Omdat de benoemingstermijn in de gemeente Waterland, waar hij in hetzelfde commissieverband optreedt, ook eindigt op 1 januari 2026, stelt Mooi Noord-Holland voor om Hans Boonstra voor de periode van 1 juni 2025 tot 1 januari 2016 te laten herbenoemen.
Dit is voor Mooi Noord-Holland voor wat betreft de inzet van adviseurs, efficiënter en geeft dat nog voldoende gelegenheid om voor 1 januari 2026 een goede opvolger voor te dragen en in te werken.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Agenderen raad - raadsplein?
Besluit
Stemagenda raad
-
4
NB: DE AGENDACOMMISSIE HEEFT REEDS BESLOTEN DIT TE AGENDEREN IN HET RAADSPLEIN VAN JUNI (OPINIEREND) EN JULI (OORDEELSVORMEND).
BESLUITVORMING IS VERPLAATST VAN JUNI NAAR JULI.
Tot nu toe hebben zich de volgende insprekers gemeld. Spreekrecht is toegekend aan:
- de heer Siem Kees Slegt, namens Horeca Nederland afdeling Edam;
- de heer Gerard Visser, namens winkeliers Edam.
Al een aantal jaren is zowel de parkeerdruk als de verkeersintensiteit in het centrum van Edam en de oude kom van Volendam hoog door de vele (toeristische)bezoekers. Dit heeft gevolgen voor de leefbaarheid en verkeersveiligheid in deze gebieden. De gemeenteraad heeft daardoor aangegeven onderzocht te willen hebben of er meer sturing gegeven kan worden aan het parkeren in deze gebieden, met de volgende kaders:
- Kort verblijf in het centrum, lang verblijf aan de randen;
- Betaald parkeren voor eigen inwoners is in principe uitgesloten. Het onderzoek houdt daar rekening mee, maar brengt wel in beeld wat betaald parkeren voor inwoners zou kunnen betekenen;
- Het onderzoek richt zich op de oude kom van Volendam en het centrum van Edam, waar in de woonstraten nu een parkeerschijfzone van kracht is, en de omliggende parkeerterreinen;
- Het onderzoek richt zich op auto’s.
Dit onderzoek heeft plaats gevonden. Er zijn een drietal varianten met verschillende parkeerregimes onderzocht en uitgewerkt in de bijgevoegde rapportage “Parkeren centrum Edam en oude kom Volendam”.
Het doel is om de leefbaarheid en verkeersveiligheid in beiden kernen te laten toenemen. Dit ontstaat in variant 2, waarbij de parkeertijd van de parkeerschijfzones wordt aangepast in de woonstraten in het centrum van Edam en de oude kom van Volendam, en betaald parkeren wordt ingevoerd op de parkeerterreinen rondom de centra. Zo daalt de parkeerdruk en verkeersintensiteit in de woonstraten en kunnen bezoekers langer parkeren op de parkeerterreinen en daardoor langer verblijven.
Naar aanleiding van het onderzoek is het voorstel om per 1 januari 2026:
- Op de parkeerterreinen Baanstraat, Amvo, Tase, Slobbeland en P1-Marinapark alle dagen van de week tussen 09.00 – 18.00 uur betaald parkeren in te voeren, met een maximaal te reserveren parkeerduur van 3 uur;
- Op de parkeerterreinen Singelweg, RKAV en P2-Marinapark alle dagen van de week tussen 09.00 en 18.00 uur betaald parkeren in te voeren, zonder maximale parkeerduur;
- Op de Julianaweg, tussen de Prins Bernhardlaan en Zeestraat alle dagen van de week tussen 09.00 en 18.00 uur betaald parkeren in te voeren, met een max. te reserveren parkeerduur van 3 uur;
- Inwoners van de gemeente Edam-Volendam de eerste 1,5 uur gratis te kunnen laten parkeren bij betaald parkeren;
- De parkeerduur van de parkeerschijfzones in de woonstraten in het centrum van Edam en een deel van de oude kom van Volendam, tussen de Prinses Margrietstraat en Kielstraat/Roerstraat en de parkeerterreinen Egbert Sneijderplein en Haven-zuid terug te brengen naar een half uur.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
GEEN, WORDT GEAGENDEERD OP RAADSPLEIN VAN JUNI EN JULI.
Besluit
GEEN, WORDT GEAGENDEERD OP RAADSPLEIN VAN JUNI EN JULI.
-
5
Voorgesteld wordt voorbeschermingsregels (voorbereidingsbesluit) als bedoeld in artikel 4.14 van de Omgevingswet te nemen voor het bedrijventerrein Julianaweg om ongewenste ontwikkelingen te voorkomen, ter voorbereiding van een wijziging van het omgevingsplan. Eerder is in 2022 een voorbereidingsbesluit genomen.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Raad of Raadsplein?
Besluit
Stemagenda raad
-
6
De Vervoerregio Amsterdam stelt de raden van gemeenten in staat om een zienswijze naar voren te brengen over de Ontwerpbegroting 2026-2029. De gemeente Edam-Volendam maakt gebruik van deze mogelijkheid. De gemeente Edam-Volendam kan instemmen met de ontwerpbegroting, maar heeft ook aandachtspunten.
In de zienswijze wordt aandacht gevraagd om meer duidelijkheid wat betreft de inzet van de Vervoerregio bij de realisatie van de Onderdoorgang Broek in Waterland. Daarnaast wordt de onverminderde aandacht voor de kwaliteit van het openbaar vervoer verlangd met daarbij een oproep voor betrouwbare reisinformatie. Tot slot is er aandacht voor het hanteren van de adviesnorm vanuit de WHO (World Health Organization) als doelstelling richting 2050. Nader onderzoek is gewenst.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Raadsplein of direct raad?
Besluit
Stemagenda raad
BVNL stelt nog aanvullende vragen
-
7
Sinds 1 mei 2017 is de gemeente Edam-Volendam deelnemer in de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Omgevingsdienst IJmond (ODIJ). De ODIJ voert voor onze gemeente de wettelijke basistaken en het plustakenpakket op het gebied van milieu uit. Voor het basistaken pakket, zoals dit gold onder de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), zitten wij in de GR. Voor de uitvoering van de overige milieutaken en de extra basistaken onder de Omgevingswet heeft de gemeente voorlopig een dienstverleningsovereenkomst met de ODIJ gesloten. Ingevolge artikel 29 van de GR is de ontwerpbegroting voor het jaar 2026 ontvangen.
De begroting 2026 zal naar verwachting door de vergadering van het AB op 9 juli 2024 worden vastgesteld. Tenslotte heeft de OD IJmond de jaarrekening 2024 (inclusief accountants- en controleverklaring) ter kennisname gestuurd. Het college stelt de raad kennis te nemen van de stukken en een positieve zienswijze in te dienen.Bijlagen
Besluit
Bespreken in raadsplein
Debat over aanscherpen zienswijze dan nu voorgesteld, mogelijk amendement, er worden nog aanvullende schriftelijke vragen gesteld.
-
8
Raadsplein 1a
Betaald Parkeren
Raadsplein 1b
Presentatie ontwikkelscenario's gemeentehuis
Omgevingsdienst OD IJmondBesluit
Raadsplein 1a
Betaald Parkeren
Raadsplein 1b
Presentatie ontwikkelscenario's gemeentehuis
Omgevingsdienst OD IJmond -
9
Besluit
De voorzitter sluit de vergadering om 19.25 uur.